Lukaspassionen — drama i Jerusalem

Med Mark Levengood som recitatör och Carl Ackerfeldt som barytonsolist kommer vi att framföra en svensk nutida passion den 12 mars i Orsa samt den 18 och 19 mars 2023 i Uppsala. Lukaspassionen skrevs 2011 av tonsättaren Rolf Martinsson och skildrar kaoset i Jerusalem på Jesu tid. Texten är från Lukasevangeliet kombinerad med nyskriven text av Göran Greider.

2023 års framföranden av verket sker i ett samarbete mellan Canzonetta och Orsa kyrkokör samt instrumentalister från Orsa och The Baroque Conspiracy.

Medverkande

Smakprov från uruppförandet

  • Inledning: Jerusalem vid uruppförandet av Lukaspassionen i Uppsala domkyrka 2012 (Youtube)
  • Avslutning vid uruppförandet av Lukaspassionen i Uppsala domkyrka 2012 (Youtube)

Uppförandena i Orsa och Uppsala 2023 kommer att göras i en något kortare version och för en något mindre besättning än vid uruppförandet. Oboe- och flöjtstämmorna har slagits ihop till en som spelas av en sopransaxofonist. Någon del har lyfts bort och speltiden blir nu en dryg timme.

Om Lukaspassionen

Lukaspassionen kräver betydligt färre solister och instrumentalister än de stora passionerna av Bach. Denna moderna passion passar därför bra att uppföras även i mindre kyrkor. Verket uruppfördes under påsken 2012 i tolv kyrkor i tolv av landets stift. I Uppsala var det Canzonetta och

Uppsala katedralsångare som var med om att framföra stycket för första gången.

Om upphovsmännen

Rolf Martinsson är en av Sveriges internationellt mest framförda tonsättare. Stilistiskt blickar musiken i Lukaspassionen både bakåt och framåt – den tar avstamp i Lukasevangeliet och barockmusiken och svingar sig till vår tids tonspråk.

Texten är ett sammandrag av passionshistorien enligt evangelisten Lukas, kompletterad med Göran Greiders nyskrivna texter till koraler och arior. Uppsalapoeten och prästen Lars Björklund har skrivit texten till en sång i mitten av verket.

Tid och plats

  • Söndag 12 mars 2023 i Orsa kyrka kl. 16.00
  • Lördag 18 och söndag 19 mars i Gottsunda kyrka, kl. 16.00, båda dagarna

Biljetter

Förköp din biljett via kulturbiljetter.se några veckor före konserterna i Gottsunda kyrka. Överblivna biljetter säljs i entrén en stund före konserten. Vi tar ej kort, men betala gärna kontant eller via Swish.

Vid frågor om förköpsbiljetterna, kontakta Kulturbiljetters kundtjänst på info@kulturbiljetter.se, 08–50 25 40