Inte sant…?!

Körkonsert med skoj och allvar om ”alternativa fakta” som rubbar vår tillit och hotar vår demokrati. Välkommen att roas och oroas i sanningens namn!

Canzonetta sjunger under Inte sant…?!-konserten i Missionskyrkan 20240210. Åsa Sundstedt spelar ackordeon, Ulrika Skarby och Ola Larsmo är berättare. Kettil Skarby dirigerar. Foto: Tilde Forsgren
Canzonetta teaterviskar under Inte sant…?!-konserten i Missionskyrkan 20240210. Foto: Tilde Forsgren
Smakprov på hur det lät i Missionskyrkan. God save the world! Foto: Annelie Edberg
Canzonetta sjunger under Inte sant…?!-konserten i Missionskyrkan 20240211. Åsa Sundstedt spelar ackordeon, Ulrika Skarby och Ola Larsmo är berättare. Foto: Veronica Skarper
Åsa Sundstedt spelar Piazzolla på sitt ackordeon under Inte sant…?!-konserten i Eric Ericsonhallen 20240211. Foto: Emelie Skarper

Nättroll, AI-skapade bilder och ”alternativa fakta” – hur skiljer vi sant från falskt? Och hur kan vi navigera i dagens politiska landskap? Låt oss med musikens och poesins hjälp grubbla vidare under konserten. Fast med ett leende på läpparna!

Medverkande: Ulrika Knutson och Ola Larsmo, berättare; Åsa Sundstedt, ackordeonist; Kettil Skarby, dirigent för Canzonetta.

Var och när? Köp biljetter!

Vi ger två konserter, en i Uppsala och en i Stockholm.

Inte sant...?! - körkonsert med Canzonetta
Det blir en glad körkonsert med ett allvarligt tema: sanning och ”alternativa fakta”. Välkommen den 10 februari till Uppsala Missionskyrka och den 11 februari till Eric Ericsonhallen i Stockholm.

Berättare är författarna Ulrika Knutson och Ola Larsmo, som visar på olika fällor att trilla i – och på hur sanningen kanske låter sig fångas.

De svingar sig mellan högt och lågt, parodi och poesi. Det gör de tillsammans med kören Canzonetta och Åsa Sundstedt, ackordeonist med musikalisk fingertoppskänsla.

Musiken spänner över flera sekler: från Heinrich Schütz och G.F. Händel till Benjamin Britten, Benny Andersson och Gabriella Gullin.

Sångtexterna är till viss del nyskrivna – ofta med en humoristisk knorr. Poeten Göran Greider har gjort en fristående text till ett känt körverk av Felix Mendelssohn kring uttrycket ”ljus och sanning”.

Sist men inte minst uruppför kören ett klangrikt verk av tonsättaren Rolf Martinsson, också det med ljuset i fokus: Lux aeterna. Världen är ändå underbar – inte sant?

Bakgrund till alternativa fakta

”Alternativa fakta” är ett begrepp myntat av en av förre presidenten Trumps rådgivare på en presskonferens år 2017. Men, som en journalist då konstaterade:
– ”Alternativa fakta” är helt enkelt osanningar.

På senare år har sociala medier översvämmats av desinformation. Vi lever mitt i en strid om verkligheten. Det viktigaste för propagandamakarna är inte att övertyga oss om det ena eller andra, utan att få oss att ständigt vara osäkra på vad som gäller.

Propaganda är inget nytt. Men vi bör alla, nu mer än någonsin, inse att vi har ett stort ansvar för att skilja på sant och falskt.

Projektet genomförs med stöd av:

Det här inlägget postades i Konserter. Bokmärk permalänken.