Drama i Jerusalem – Lukaspassionen

Drama i Jerusalem – Lukaspassionen

Båda konserterna ställdes in påsken 2020 på grund av coronaviruset. Vi hoppas kunna genomföra dem våren 2022.

Det är kaos i Jerusalem! Laglösheten härskar. Grupperingar och klaner kämpar mot varandra. Upprorsmakare med olika syften gör livet osäkert och skrämmande för människorna. Men här finns också fredsmäklare och frälsare. Vem ska man tro på?


Lukaspassionen med musik av Rolf Martinsson och texter ur Lukasevangeliet och av Göran Greider kommer att uppföras inför påsken i Orsa och Uppsala. Det blir ett samarbete mellan Canzonetta och Orsa kyrkokör samt musiker från bland annat Orsa.

Tid, plats och biljetter 2020

  • Palmsöndag 5 april 2020 klockan 16 i Orsa kyrka (fri entré, kollekt)
  • Dymmelonsdag 8 april 2020 klockan 19 i Uppsala domkyrka med introduktion av Göran Greider
  • Biljetter till konserten i Uppsala domkyrka via www.ticketmaster.se och i katedralbutiken. 150 kr ordinarie, 130 kr pensionär och student

Medverkande

Om Lukaspassionen

Lukaspassionen kräver färre solister och instrumentalister än de stora passionerna av Bach. Denna moderna passion passar därför bra att uppföras även i mindre kyrkor. Verket uruppfördes under påsken 2012 i tolv kyrkor i tolv av landets stift. I Uppsala var det Canzonetta och Uppsala katedralsångare som var med om att framföra stycket.

Musiken har skrivits av Rolf Martinsson, en av Sveriges internationellt mest framförda tonsättare. Stilistiskt blickar den både bakåt och framåt – den tar avstamp i Lukasevangeliet och barockmusiken och svingar sig till vår tids tonspråk.

Textförfattaren Göran Greider har flätat samman sina egna nutidsbetonade texter med utdrag ur Lukasevangeliet. Han kommer att introducera verket vid konserten i Uppsala domkyrka på dymmelonsdagen.

Uppförandet i Orsa och Uppsala kommer att göras i en något kortare version och för en något mindre besättning än vid uruppförandet. Oboe- och flöjtstämmorna har slagits ihop till en som spelas av en sopransaxofonist. Vissa delar har lyfts bort och speltiden blir nu en dryg timme.

Det här inlägget postades i Konserter. Bokmärk permalänken.