Mozarts Requiem – på ett annat sätt!

Canzonetta framför Mozarts välkända Requiem på ett annorlunda vis, dvs. utan orkester men tillsammans med en ackordeonist och en klarinettist. Sångsolister från The Baroque Conspiracy. Ulrika Knutson introducerar. Välkommen till Helga Trefaldighets kyrka den 19 november kl 16!

Medverkande

  • Anita Agnas (ackordeon)
  • Tomas Agnas (klarinetter)
  • Thyra Häggstam (sopran)
  • Grainne Lönnqvist (alt)
  • Anders Törnqvist (tenor)
  • Joel Falck (bas)
  • Canzonetta och Kettil Skarby (dirigent)
  • Programblad, två sidor med text och översättning (pdf)

Det är första gången verket framförs på detta ovanliga och ”nära” sätt i Uppsala. Canzonetta har hämtat inspiration från Orsa kyrkokör, som i fjol framförde verket på liknande vis.

— Visst kan det tyckas lite udda med denna instrumentering, men verket får nu en delvis ny och verkligt spännande klangbild, kommenterar dirigenten Kettil Skarby.

Uppsalaprofilen och kulturjournalisten Ulrika Knutson kommer att göra en kort introduktion till detta Requiem i d-moll, ett av wienklassicismens mest älskade verk. Wolfgang Amadeus Mozart komponerade verket år 1791, men avled innan det var färdigt. Då det rörde sig om ett beställningsverk fullföljdes arbetet framför allt av hans elev Franz Xaver Süßmayr.

— Vi framför musiken precis som i originalet; det är samma toner och samma fina solistpartier och körsatser, men som lyssnare får man ställa om lite, säger Kettil Skarby.

Tomas Agnas spelar klarinetter och Anita Agnas ackordeon. De har sin bas i Falun, men arbetar världen över.

Anita Agnas spelar ackordeon (dragspel med melodibas) och piano. Hon undervisar ackordeonister vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, samt ackompanjerar och undervisar i piano och ackordeon vid Musikkonservatoriet Falun. Anita har spelat i så vitt skilda delar av världen som Korea, Island och Polen.

Tomas Agnas har arbetat som solo-
klarinettist i DalaSinfoniettan, och turnerat
i Europa som medlem i Mälarkvintetten. Tomas spelar även saxofon tillsammans med Trio X och Agnas Project.

Anders Törnqvist är tenor och verksam som jurist. Han har liksom de andra sångsolisterna en bakgrund i Uppsalas rika körliv och i The Baroque Conspiracy. Denna ensemble etablerades i Uppsala år 2016, med syfte att sprida barockmusiken och främja gruppens musikaliska utveckling. Den varierar i storlek beroende på repertoar, och består av både instrumentalister och sångare. De senaste projekten har varit operamusik av Händel och flera kantater av Bach. The Baroque Conspiracy organiserar både egna konserter och kan bokas till externa projekt.

Thyra Häggstam är sopran och studerar vid Operahögskolan och Stockholm Operastudio. Hon har framträtt som solist med Uppsala Akademiska kapell och har flera sakrala verk på repertoaren. Hon är även verksam som landskapsarkitekt.

Grainne Lönnqvist är mezzosopran och sjunger både opera, lieder och sakral
musik. Hon är aktuell med Picknick i skogen, en singalong-opera för små barn.

Joel Falck är basbaryton och har studerat sång för bland andra Ulf Lundmark. Han driver ett e-handelsföretag till vardags och bejakar passionen för klassisk musik på fritiden.

När och var?

  • Lördagen den 19 november 2022 klockan 16.00
  • Helga Trefaldighets kyrka, Uppsala

Biljetter

150 kronor, barn under 7 år gratis. Förköp din biljett via kulturbiljetter.se. Överblivna biljetter säljs i entrén en stund före konserten. Vi tar ej kort, men betala gärna kontant eller via Swish.

Vid frågor om förköpsbiljetterna, kontakta Kulturbiljetters kundtjänst på info@kulturbiljetter.se, 08–50 25 40 80.